Γιατί αυτό το όνομα;

Η Vipera Ammodytes, ή αλλιώς κοινή οχιά, είναι ένα παρεξηγημένο και ταυτόχρονα πανέμορφο πλάσμα, που τη περιβάλλουν πολλοί μύθοι, και της έχουν προσδώσει πολύ αρνητική εικόνα. Μαθαίνοντας περισσότερες πληροφορίες, εκτίμησα τη μοναδικότητα και τη σοφία της.
Είναι από τα πιο αργά φίδια, γι’αυτό όταν απειλείται, βασίζεται στο καμουφλάζ της και παραμένει ακίνητη. Μπορεί να έχουμε περάσει πολλές φορές από δίπλα της κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να μην την έχουμε αντιληφθεί καν.

Σκοπός της είναι να προστατευτεί, όχι να μας επιτεθεί.

vipera ammodytes

Το επιβλητικό τριγωνικό σχήμα του κεφαλιού της, το χαρακτηριστικό “κέρατο” στη μύτη της, η ουρά που στενεύει απότομα, και το ξεχωριστό ζιγκ ζαγκ σχέδιο κατά μήκος του σώματος της, συνθέτουν ένα μοναδικό φίδι, που το ξεχωρίζεις εύκολα από τα υπόλοιπα.

vipera ammodytes

Το ίδιο θέλω να γίνεται και με τα κοσμήματα μας,να είναι μοναδικά, χαρακτηριστικά και αξέχαστα.
Θα ήθελα να καταρρίψουμε την αρνητική εικόνα γι’αυτό το φίδι, και το όνομα του να μην ταυτίζεται με κάτι επικίνδυνο και άσχημο, αλλά με κάτι ιδιαίτερο και όμορφο, όπως είναι αυτό, όπως είναι τα κοσμήματα μας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον Ηλία Στραχίνη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Vipera Ammodytes, τα υπόλοιπα ερπετά και αμφίβια της ελληνικής πανίδας, επισκεφθείτε το herpetofauna.gr

vipera ammodytes